Vrste akvarija

Osnovna podjela je na slatkovodne i morske akvarije. Morski akvarij zahtijeva relativno visoki udjel iskustva i specijaliziranog znanja. Takvu vrstu akvarija možemo preporučiti samo za one početnike koji imaju puno vremena posvetiti se intenzivno i potpuno ovom području akvristike koji može zadati veliki broj ograničenja, kojih se u početnim fazama treba pridržavati.

Slatkovodni akvarij uključuje relativno rijetke hladnovodne vode u kojem se ribice i biljke drže na sobnoj temperaturi, dok se toplovodni (tropski) akvarij drži na prosječnoj temperaturi od 24° - 26° C. Najraširenija vrsta akvarija je zajednički akvarij. Kod ovakve vrste akvarij tropske ukrasne ribice različitih porodica, podrijetla i vrsta se drže zajedno kako bi stovorili jedinstveno "zajedicu" životinja i biljaka.

Pod uvjetom da su osnovni uvjeti ispunjeni, zajednički akvarij je jednostavan za održavanje. Širok izbor ribica koje se mogu zajedno držati i različite vrste biljaka omogućuju širok izbor da se zadovolje vlastite želje i ideje te predstavi široki spektar života u vodi.

Prilikom izbora biljaka i ribica, trebate paziti da su njihove potrebe po pitanju svjetla, prehrane, temperature i sastava vode dosta slične.

Ribice se također moraju podnositi u odnosu na njihovo "društveno ponašanje" kako bi se omogućilo njihovo integriranje u akvarij. 

Zajednički akvarij
Klasični primjer. Najpopularniji oblik tropskog slatkovodnog akvarija koji toplo preporučujemo i za početnika. Različite biljke i široki izbor vrsta i podrijetla ribica koje se drže u zajedničkom akvariju.

Akvarij jedne vrste ribica
Za iskusne akvariste. Za razliku od zajedničkog akvarija, samo jedna se vrsta drži u akvariju, npr. ciklidi. Prilikom uređivanja - postavljanja ovakvog akvarija neophodno je voditi računa da se posebni zahtjevi te vrste ribica u potpunosti zadovolje.


Biotopski akvarij
Za iskusne akvariste. Pomalo zbunjujući izraz jer je u konačnici svaki akvarij biotopski. To zapravo znači da i biljke u tom akvariju potječu iz istog prirodnog okoliša. Biotopski akvarije je mala "živa slika" priorde kja joj je što je više moguće slična.

Uzgojni akvarij
Samo za specijaliste. Ovakvi akvariji obično nisu naročito atraktivni, barem ne sa strane vizualnog efekta jer je njihova jedina uloga uspješan uzgoj. Obično vrlo vrijedni parovi roditelja zahtijevaju posebne uvjete i kvalitetu vode  za vrijeme parenja i prikladno uređen akvarij za mogućnost parenja.

Mrjesteći akvarij
Samo za stručnjake: kao i uzgojni akvarij, namjenjen je posebnim potrebama, omogućujući mlađi rast i razvoj dok ne napreduju do određene veličine. Obično je neophodno izolirati riblju mlađ jer ih u suprotnom odrasle ribe mogu pojesti. Jednako tako riblja mlađ obično postavlja posebne zahtjeve po pitanju kvalitete vode i uređenja okoliša.