Rasvjeta

Jednako tako je i s rasvjetom: želje akvariste i potrebe biotopa trebaju biti usklađene.
Za akvaristu, rasvjeta je važna zbog optičkih razloga: svjetlo izlaže ribice i biljke do njihovih najboljih osobina – bez umjetnog svjetla, akvariski bi svijet bio samo upola privlačan.
Za biotopski akvarij, rasvjeta je vrlo značajna iz više razloga: ispravna rasvjeta je odlučujuća za pravilan rast biljaka. Ukoliko pogodno svijetlo nedostaje ili je preslabo, biljke prestaju rasti, polako trunu i više ne mogu obavljati svoje zadatke u akvariju.
Iz svih ovih razloga, npr. Rasvjetne žerulje nisu pogodne. One daju premalo svjetla, a isijavaju previše topline. Želimo vam ukratko predstaviti tri primjera različitih mogućnosti rasvijete akvarija.
Flourescentna cijev: najčešći oblik rasvjete koji je jako ekonomičan i daje dobru osvjetljenost.
Nedostaci: intenzitet svijetla vremenom značajno slabi, a to je ljudskom oku teško zamijetiti. Treba ih redovito svake godine mijenjati.
Visokotlačne živine lampe: omogućuju dobru učinkovitost svjetla i ekonomične su. Gube manje na intenzitetu od fluo cijevi.
Nedostatak: relativno visoka cijena.
Halogeni spotovi: korisni su samo u posebnim slučajevima. Iako nude jako ekonomičnu snagu rasvjete, vrlo brzo stare (korisno trajanje je otprilike 1000 sati rada).
Uobičajeno je da se akvarist za početak odluči za fluorescentne cijevi. Kako smo već kazali, ispravno je svjetlo jako bitno za pravilan razvoj i rast biljaka.
Da biste priskrbili što više prirodnog svijetla, trebali biste koristiti „dnevne“ cijevi koje isijavaju čistu bijelu svjetlost ili kombinaciju s toplim i hladnim spektrom. Ne koristite obične cijevi jer zbog specifičnog spektra iste potiču intenzivan rast algi. Savjetujete se s vašim specijaliziranim prodavačem koji će vam pomoći u izboru.
Intenzitet svjetla je naručito važan. Da vam samo opći savjet: najmanje 0,5 wata na litru vode.
Akvarij bi trebao biti osvjetljen 12-14 sati dnevno.
To je u osnovi sve. Akvarij je pripremljen, a sve pripremne radnje za naseljavanje ribica su završene. Ipak prije svamog useljenja, morate biti još malo strpljivi jer trebate omogućiti akvariju da „sazrije“.