Biljke za akvarij

Akvarijske biljke djeluju jako ekorativno na promatrača. Različite vrste, oblici i boje pretvaraju akvarij u živi, podvodni vrt pun prekrasnih boja.
Akvarijske biljke su važne za biotop akvarija iz više razloga. One proizvode kisik i ubrzavaju raspadanje otpada, npr. one koje proizvode ribe izmetom.
Akvarijske biljke služe kao mjesto za parenje i pružaju skrovita mjesta za sramežljive ribice. Biljke jednako tako služe i kao prirodne granice.
Zbog svega navedenog, akvarijske biljke nisu samo pitanje vizualnog efekta. Zdravo akvarijsko bilje unaprijeđuje uvjete života ribica u akvariju i pomaže u stvaranju i održavanju optimalne biološke ravnoteže.

Izbor biljaka
Veliki izbor akvarijskih biljaka se može pronaći u specijaliziranim dućanima za kućne ljubimce. Šarenilo ponude različitih akvarijskih biljaka čini jednostavnim stvoriti dekorativnim ukupni izgled i dizajnirati prirodni akvarijski biotop u isto vrijeme.

Aranžiranje biljaka je jako važno. Treba razlikovati biljke za prednji, srednji i pozadinski dio.
Biljke sa stabljikom su naročito pogodne kao pozadinsko bilje. One rastu pretežito uvis, rastu brzo i obično su lake za održavanje.
Biljke za srednji dio akvarija moraju predstavljati zanimljivi prizor. Tanke pojedinačne biljke koje rastu i u visinu i širinu čine zanimljivu fokusnu točku za promatrača.
Dekorativne biljke koje sadimo u prednjem dijelu akvarija treba biti maleno kako bi omogućilo nesmetan pogled u akvarij.
Plutajuće biljke koje plove na površini vode daju ribicama mjesta za skrivanje i mjesto za parenje. Treba ih redovito prorjeđivati kao bi dovoljno svjetla prodrlo do podvodnih biljaka.
Biljke treba posaditi blizu jedna drugoj, ali ne pretjesno. Na kraju, ribice ipak trebaju dovoljno mejsta za plivanje. Ne zaboravite da će i biljke nastaviti rasti.
Molimo da proučite dodatak na kraju onog priručnika za pregled popularnih akvarijskih biljaka i prijedloge za nasađivanje zajedničkog akvarija.
Naročito kada budete uređivali akvarij po prvi put, mnogo brzorastućih biljaka treba koristiti da osigurate bržu i bolju stabilizaciju akvarijskog okoliša.
Zbog svog brzog rasta, biljke imaju i "detoksifikacijski" učinak. Daju dovoljnu količinu kisika u vodi, stvarajući uvjete u kojima se vitalni mikroorganizmi mogu razmnožavati i u kojemu se novo predstavljene ribice osjećaju kao kod kuće.

Sađenje biljaka
Uputno je podrezati vrhove biljaka i ukloniti mrtve listove prije sađenja. lagano ugurajte korijen u podlogu-subrstat do razine granice korijena.
Kako bi osigurali da se korijen primi brzo i da biljke rasstu dobro od samog početka, preporučujemo dodaranje gnojiva. Sadrži sve sastojke koje biljke trebaju dobivati kroz korije. Tablete gnojiva treba utisnuti izravno u podlogu neposredno u korijen biljke.
Preporučujemo i dodatak tekućine koja pomaže puni razvoj klorofila. Tekuće gnojivo bogato je željezom sadrži sve sastojke koje biljke upijaju kroz lišće.
Kada dodate sve ukrasne elemente nadopunite akvarij pripremljenom vodom na ispravnoj temperaturi.